Αυτη την Παρασκευή 23/11 στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο στέκι παρουσίαση του βιβλίου:
Η εξέγερση στην Παταγονία
του Οσβάλντο Μπάγερ
Αμέσως μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας:
ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ ΠΑΤΑΓΟΝΙΑ
του Hector Olivera
Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=RYxAizWj51Q
Το 1920 το πολιτικό σύστημα της Αργεντινής υπερηφανευόταν ότι η δημοκρατία είχε εγκαθιδρυθεί για τα καλά στη χώρα. Όμως, στο νοτιότερο άκρο της, στην Παταγονία, οι εργάτες γης ζούσαν ακόμη σε συνθήκες αθλιότητας και άγριας εκμετάλλευσης. Βγήκαν μπροστά, λοιπόν, προτάσσοντας δυναμικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις για αξιοπρέπεια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ισπανοί αναρχικοί που βρέθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Χιλιανοί απόκληροι που δούλευαν τη γη, Αργεντινοί αγρότες που φαντάστηκαν καλύτερες μέρες, όλοι ενωμένοι στον κοινό σκοπό ενάντια στους εκμεταλλευτές. Απέναντί τους, οι ισχυροί του χθες και του σήμερα: γαιοκτήμονες και κεφάλαιο κινητοποίησαν τους μηχανισμούς που διαθέτουν (αστυνομία, στρατός, πολιτικοί) για να συντρίψουν οτιδήποτε είχε το θράσος να αγωνίζεται, να ονειρεύεται, να θέλει να ζήσει. Η άγρια καταστολή βρίσκει για μια ακόμα φορά θέση στην ιστορία της κυριαρχίας, με απώτερο στόχο να διαγράψει μια για πάντα και διά παντός μνήμες εξέγερσης.
Τα γεγονότα της Παταγονίας το 1920-1921 παρέμειναν στα σκοτάδια της Ιστορίας σαν εφτασφράγιστο μυστικό για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, με την πολύχρονη έρευνα του Οσβάλντο Μπάγερ, αυτή η άγνωστη ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος ήρθε στο φως, προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό σύστημα, παρακινώντας το κοινωνικό κίνημα να απαιτήσει ιστορική δικαίωση, ενθαρρύνοντας τον λόγο και τη μνήμη να επιβληθούν στη σιωπή και τη λήθη.
Συλλέγοντας μαρτυρίες και ντοκουμέντα ο Μπάγερ εξιστορεί όλες τις πτυχές της εξέγερσης των εργατών της Παταγονίας. Μια ιστορία που μετατοπίζεται στο Μπουένος Άιρες, εκεί όπου ακολουθούν διαδοχικές σκηνές εκδίκησης και αντεκδίκησης, μέχρι να καταφέρει να χαραχτεί ανεξίτηλα στην ψυχή του κοινωνικού κινήματος. Δικαίως το έργο του Μπάγερ συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα του νοτιοαμερικανικού –και όχι μόνο– κοινωνικού κινήματος.