Χαριστικό Παζάρι

Χαριστικό ΠαζάριΤι μπορώ να χαρίσω σήμερα;
Υπάρχει δώρο για μένα;

Είμαστε όλοι λίγο πολύ θύματα του καταναλωτισμού μέσα στο κυρίαρχο οικονομικό σύστημα. Έχουμε πάψει να αμφισβητούμε και έχουμε αφήσει να εμπορευματοποιούνται όλο και περισσότερες πλευρές της ζωής μας. Πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα για πράγματα που πριν ήταν δωρεάν και δεχόμαστε να διασκεδάζουμε πληρώνοντας! Πάντα όμως κάτι λείπει και για να χορτάσω τις ανάγκες μου χρειάζομαι περισσότερα, αγοράζω περισσότερα. Μπερδεύω τιμή και αξία. Καταναλώνω για να κατευνάσω μη υλικές ανάγκες που η ικανοποίησή τους έρχεται από αλλού. Έχω ξεχάσει να χαρίζω χωρίς κόστος και να δέχομαι το δώρο χωρίς υποτίμηση. Το χαριστικό μας παζάρι, πέρα από το πρακτικό του κομμάτι: δίνω και παίρνω αντικείμενα που έχω ανάγκη ή με ευχαριστούν από κάποιον που δεν τα χρειάζεται πια, έχει στόχο να καλλιεργήσει μια απενοχοποιημένη ανταλλαγή συναισθημάτων. Γι αυτό λέμε : από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά.


Χαριστικό παζάριΔεν καταναλώνω – Επαναχρησιμοποιώ
Ανακυκλώνω – Επανοικειοποιούμαι

Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος άλλος μπορεί να χρειάζεται.

Τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ξαναδίνουμε αξία προσφέροντας πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε πια αλλά δεν είναι άχρηστα. Η επαναχρησιμοποίηση είναι πρόταση και στόχος.

Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε “φτωχούς”, σε άτομα με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ ένα πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα αλλά χάνει την ουσία.

Φέρτε μας ότι δε χρησιμοποιείτε και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Μπορεί να χρειάζεται σε κάποιον άλλο. Ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, μικροέπιπλα, CD, DVD, παπούτσια, τσάντες, γυαλικά, χαρτικά και ότι άλλο σκεφτείτε. Φέρτε ακόμη φρέσκιες ιδέες, να ανταλλάξουμε απόψεις και να κάνουμε ζωντανές συζητήσεις.

One thought on “Χαριστικό Παζάρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.